Lukinzine.se recenserar Guidance – Path of Grace LP

Guidance – Path of Grace

Bolag/Distributör: Monument/TUF
Utgivningsår:
2015
Format: LP
Betyg: 8/10

Skribent: Micke Persson

Välkommen på en tidresa till 90-talet. Guidance var ett amerikanskt gäng som tragiskt nog blev bortglömda av massorna trots att de delade scen med 108, Unbroken, Mouthpiece och Outspoken. Nej. Guidance var ett band från Umeå som av någon outgrundlig anledning föll mellan stolarna när SXE As Fuck-samlingarna gavs ut. Nej. Guidance var faktiskt ett 2000-talsband och de kom varken från USA eller Sverige, utan närmare bestämt England, och jag kan lova att från den sekund nålen nuddar plasten så finns det inte tillstymmelse av 2000-tal.

Tankarna för en direkt 20 år tillbaka i tiden, en tid när hardcore var i sitt esse. Det var ju precis där och då som jag fann hardcoren och hittade min identitet. Och det är precis så som Guidance låter – precis som banden jag lyssnade på lät då. Jag tänker på Strife och 108 från USA och jag tänker på tidiga Abhinanda och Shield från Umeå. Det låter så där tidsenligt spirituellt som t.ex. Songs of Separation med 108, No Spiritual Surrender med Inside Out och debutalbumet Senseless med Abhinanda. Det är akustiska gitarrer, precis så där som Shield hade på sina släpp. Det finns en metallisk kärna, också väldigt tidsenligt för 90-talet, som direkt påminner om redan nämnda Strife och Abhinanda. Textmässigt behandlas ämnen som straight edge och anti-religion, precis som sig bör. Omslaget? Ja, kan inte blir mer 90-tal än så.

Jag erkänner att jag aldrig varit särskilt insatt i den engelska hardcorescenen, varken nu eller då. Men Guidance var inga främlingar, folk från Violent Reaction, färska Digress och hypade XrepentanceX prånglade ihop dessa låtar. Guidance var ett kortlivat projekt som endast lyckades få ut en sjutummare innan de kastade in handduken. Fullängdaren Path of Grace var inspelad och klar, men ännu inte utgiven, när bandet gick i graven. Tur att låtarna hittade sin väg ut till det fysiska formatet. Extra kul att två svenska bolag, Monument och The Underground Fraction, tyckte att låtarna förtjänade att tryckas på plast. För tänk om, ja, tänk om Path of Grace aldrig hade kommit ut på riktigt. Hemska tanke.


Recension från: http://lukinzine.se/guidance-path-of-grace/
Köp skivan här: http://www.monumenthq.se/shop/?pid=4765

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s